Home|Voor wie?|Lage rug

Lage rug

Pijn in de lage rug komt veel voor. Maar liefst 80% van de bevolking zal tenminste één keer in het leven lage rugpijn krijgen. Problemen in de lage rug kunnen zich op verschillende manieren uiten. Veel mensen klagen over een zeurende pijn of een stijve rug, maar de pijn kan ook gevoeld worden als een zenuwpijn (bijv. uitstralend naar de benen). Om te begrijpen hoe rugpijn ontstaat moet men eerst meer weten over de anatomie van de lage rug.

Anatomie

De lage rug bestaat uit 5 lendenwervels. Tussen elk van deze wervels zit een tussenwervelschijf. De tussenwervelschijf fungeert als schokdemper. Aan de achterzijde worden de wervels verbonden met elkaar door middel van twee gewrichten, één links en één rechts. Langs de wervelkolom lopen verschillende spieren, welke er onder andere voor zorgen dat we rechtop kunnen blijven zitten en staan, en kunnen bewegen.
 
Het bekken vormt de basis waar de wervelkolom op rust en draagt het lichaamsgewicht. Het bekken bestaat uit een centraal driehoekig gedeelte (het heiligbeen) dat een gewricht vormt aan weerszijden met de twee heupbeenderen. Deze gewrichten worden door sterke banden bij elkaar gehouden. Dit worden de Sacro-Iliacale gewrichten (SI gewrichten) genoemd.

Klachten

De klachten die ontstaan in de onderrug zijn afhankelijk van de structuur waar het probleem optreedt.
De spieren, de gewrichten en de tussenwervelschijven op de hoogte van de lendenwervels kunnen ieder klachten veroorzaken. Ondanks dat klachten vrijwel identiek kunnen lijken, zijn de oorzaken vaak verschillend. Een goede diagnose is dus erg belangrijk. Aangezien verschillende oorzaken ook vaak verschillende behandelingen vereisen, moet er voldoende tijd worden uitgetrokken tijdens het onderzoek. Een chiropractor is volledig opgeleid om de juiste oorzaak op te sporen en vervolgens accuraat te behandelen.

Oorzaken

Oorzaken van lage rugpijn of bekkenpijn zijn te verdelen in geleidelijk en plotseling.

Geleidelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • Weinig afwisseling in de houding en weinig beweging (zoals bij bureauwerk).
  • Verkeerde of eenzijdige belasting (zoals een zware tas over één schouder).
  • De natuurlijke veroudering van het kraakbeen in de nek (ook wel artrose, slijtage of degeneratie genoemd).
  • Spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou, vocht enzovoort.
  • De veranderingen in de hormoonspiegel in een zwangerschap.

Plotselinge oorzaken zijn bijvoorbeeld:

  • Een verkeersongeluk.
  • Een verkeerde beweging of verdraaiing, zoals bijvoorbeeld met vegen of spitten, een buk-draaibeweging (bijvoorbeeld door iets uit de kofferbak te tillen).


Behandeling

Hoe behandelt de chiropractor lage rug klachten?
Allereerst stelt de chiropractor vragen over uw rugpijn en over uw algehele gezondheidstoestand. De rugpijn kan namelijk samenhangen met andere gezondheidsklachten. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. De chiropractor maakt gebruik van verschillende medische methoden om te kijken waar de pijn vandaan komt en hoe het gesteld is met de beweeglijkheid en de soepelheid van alle gewrichten die met de pijn te maken kunnen hebben. Soms worden er röntgenfoto's gemaakt.

De chiropractor past vaak druktechnieken toe op de wervelkolom. Die hebben ten doel blokkades en storingen op te heffen, zodat zenuwen, spieren en wervels hun werk weer goed kunnen doen. Meestal is de behandeling niet pijnlijk, maar als dat wel het geval is zal de chiropractor u dat vooraf laten weten.
Preventie krijgt veel aandacht in de chiropractie. Het is daarom goed mogelijk dat de chiropractor u adviseert om regelmatig terug te komen voor controle van de wervelkolom, zodat de klachten niet terugkeren of verergeren. Naast het toepassen van druktechnieken is het mogelijk dat u bijvoorbeeld oefeningen voorgeschreven krijgt. Ook advisering over een goede houding of over voeding kan deel uitmaken van de behandeling. Uw inzet kan in belangrijke mate bijdragen aan de genezing.


Preventie

Wat kunt u zelf doen aan uw rugklachten?
Een goede houding bij staan en zitten helpt rugklachten te voorkomen. Ook is het belangrijk om op een verantwoorde manier te bewegen, om vertillen of overbelasting te voorkomen. Uw chiropractor kan u hierover adviseren. Ook op vragen als: 'welke sport kan ik het beste beoefenen', 'waarmee moet ik voorzichtig zijn', kunt u een antwoord krijgen van de chiropractor.