Home|Voor wie?|Zwangerschap

Zwangerschap

Chiropractie kan een uitkomst zijn voor de zwangere vrouw. Ook met een dikke buik is het mogelijk om behandeld te worden, zelfs tot en met de uitgerekende datum. Bovendien is het veilig voor het kindje wat groeit in de buik.


 

Oorzaken

Het is niet ongebruikelijk dat zwangere vrouwen tijdens de zwangerschap klachten in de lage rug en het bekkengebied krijgen. Dit heeft te maken met de verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en de verandering van de lichaamshouding. Als de klachten vroeg in de zwangerschap ontstaan of toenemend erger worden kan dit te wijten zijn aan een probleem in het functioneren van het bekken of de wervelkolom. Het is dan verstandig om dit te laten behandelen, zodat de zwangerschap zo optimaal mogelijk kan verlopen. 
 

Symptomen

Lage rug klachten tijdens de zwangerschap zij vaak te wijten aan de veranderde stand van het bekken en de lage rug. Doordat het kindje steeds groter en zwaarder wordt, wordt de neerwaartse trekkracht aan de voorkant van de wervelkolom steeds groter, met als gevolg dat het bekken naar voren kantelt, en de onderrug wat holler wordt. Dit leidt tot irritatie van de gewrichten tussen de wervels, en verkramping van bepaalde spiergroepen, en dus pijn. Dit kan locale pijn zijn, of uitstralende pijn in de benen, de zogenaamde zwangerschapsischias.

Behandeling

Chiropractie kan het functioneren van de lage rug en het bekken verbeteren, en tegelijk ook een maximale ruimte in de buikholte bevorderen. Bovendien verbeterd chiropractie de functie van het bekken, en daarmee de voorbereiding op de bevalling.
Bekkeninstabiliteit.
Instabiliteit van het bekken komt vaak voor tijdens of na de zwangerschap. Bekkeninstabiliteit veroorzaakt pijn rond de bekkengewrichten en het schaambeen, als gevolg van de aanmaak van een hormoon welke tijdens het laatste trimester van de zwangerschap de gewrichtsbanden in het lichaam helpt te ontspannen. Soms kan dit een hypermobiliteit van de gewrichten veroorzaken, waardoor pezen rond het bekken het lichaamsgewicht niet meer kunnen dragen. In de meeste gevallen kunnen de spieren dit opvangen, maar als de spieren niet de juiste aansturing vanuit het zenuwstelsel krijgen, kan bekkeninstabiliteit ontstaan. Vrouwen ervaren dan pijn rond het staartbotje, schaambeen of uitstralende pijn naar de benen met zitten, staan, lopen en uiteindelijk ook met liggen.
 
De chiropractische behandeling voor bekkeninstabiliteit is niet te vergelijken met de behandeling voor een geblokkeerd bekken. Bij bekkeninstabiliteit beweegt het bekken te veel en is het juist het doel om dit weer stabiel te krijgen door middel van correcties en oefeningen, en het optimaal laten functioneren van het zenuwstelsel, de aansturing van de spieren.

Omdat chiropractie een dusdanig effect heeft op het functioneren van het zenuwstelsel, kan chiropractie op andere vlakken ook uitkomst bieden, bijvoorbeeld bij extreme misselijkheid.